10 tipů, jak se dostat z deprese

Každého z nás občas potká menší nebo větší deprese neboli „depka“. Náš život se nějak odvíjí a občas nás zavede i tam, kam si nepřejeme. Nic však není náhoda a nic není špatně. Ze všeho si můžeme vzít ponaučení. Je důležité si však uvědomit, že nic není nikdy ztraceno a pokud nás potká nějaké těžké období, nemusíme zoufat. Vždy je cesta ven…

1. Uvědomte si, že „kámoška depka“ není kámoška …

Sedět, zírat do zdi a přemýšlet o svých problémech vás z deprese nedostane. Naopak. Čím víc jí budete věnovat pozornost, čím víc se jí budete zaobírat, tím větší bude.

Uvědomte si, že se jedná o emocionální stav. Tedy stav, ve kterém se momentálně nacházíte. Zítra, pozítří nebo za týden i klidně za minutu může být vše jinak. Musíte pro to však něco udělat.

2. Snažte se svůj problém popsat a roztřídit ho na víc menších problémů…

Pokud máme víc malých problémů, kterým jsme dovolili, aby se nakupily, pak se nám stane to, že máme jeden velký problém, který neumíme pojmenovat, protože vlastně ani nevíme, co s námi je. Tento stav se právě nazývá „depresí“. Je nám špatně, ale nevíme proč. Trpíme v podstatě špatnými pocity, nic nám nedělá radost, vyhýbáme se lidem, špatně spíme, nejíme, ale někteří lidé nevědí, proč se to děje. Proto je třeba své problémy začít třídit na menší a začít je postupně řešit, až úplně zmizí.

3. Pokud svůj problém znáte, začněte ho řešit…

Není nic horšího, než chodit po světě s nevyřešeným problémem. Pokud máme problém, známe ho, tak nejlepší co můžeme pro sebe udělat je, vyřešit ho. Teď hned. Jak? Pamatujte, že vše má svou příčinu. Každý problém někde vznikl… K řešení Vašeho problému můžete využít metodu One Brain, která umí zpracovat příčinu Vašeho trápení. Více informací najdete např. zde: www.poradna-kineziologie.cz

4. Začněte dělat, co vás baví…

Necítíme-li se dobře, vždy je nejlepší začít dělat věci, které nám způsobují pocit radosti. Ať už je to zalévání květin, pletení, šití, pěkný film… Každý si najde jistě to, co ho baví. Je dobré začít dělat i věci, které jste dělali naposledy v dětství jako např. bruslení, sáňkování, fotbal, kreslení…. Začněte vzpomínat na své dětství, na to, co vás bavilo nejvíc a to začněte dělat.

5. Buďte co nejvíc ve společnosti lidí…

Pokud se budete zavírat doma a budete zatahovat rolety, pak dáváte své depresi tu největší šanci. Potřebujete lidi, smích, přátelé a co nejvíc světla. Choďte s kamarádkou na kávu víc než dřív, zavolejte přátelům, které jste dlouho neslyšeli, běžte do kina, nakupovat…. Snažte se být co nejméně sami, jinak dáváte prostor své mysli, která se začne ubírat opět směrem k problému.

6. Choďte do přírody…

Snažte se trávit co nejvíc času v přírodě. Příroda vám dodá energii a vyčistíte si myšlenky. Trávit čas na čerstvém vzduchu vám dodá svěží pocit, budete se cítit zdravější a silnější. V domě se energie nehýbe tak jako venku. Venku se energie mění, navíc je tam dobrá energie právě díky přírodě, stromům… Doma energie stojí a je tam stále ta stejná. Proto je vhodné hodně větrat. Nejde jen o čerstvý vzduch, ale o to, že se vám v domě vymění energie a nebudete se cítit tak ponuře. Stará energie odejde, nová přijde. Dotýkejte se stromů, dokáží vyléčit Vaši duši.

7. Opusťte minulost...

Zabýváme-li se stále minulostí, zůstáváme v ní. Pokud jsme v depresi z něčeho, co se již stalo, nemá cenu dále v tom setrvávat. Jděme dál… Nezabývejme se již tím, co už se stalo, pokud neznáme momentálně řešení. Hleďme dál do budoucnosti, plánujme. Pokud máte příležitost účastnit se nějakých seminářů, kurzů, jděte na ně. Pomohou vám nastartovat se kupředu a jít budoucnosti naproti. Najdete něco nového, co vnese do Vašeho života světlo, získá si to Vaši pozornost a zájem.

8. Nejhorší je nuda…

Nikdy nedopusťte, aby se vás zmocnila nuda. Tehdy člověk začne opět přemýšlet, proč mu přátelé nevolají, nepíší a zmocní se ho další negativní myšlenky. Deprese se tak začne prohlubovat.

9. Přijměte svůj stav…

Netrapte se tím, že se momentálně nacházíte ve stavu, ve kterém se necítíte dobře a že na Vás okolí reaguje nějak divně. Pokud se někomu nelíbí, že máte momentálně depresi, může si to s vámi klidně vyměnit. Proto nezoufejte, že nejste schopni chodit do práce, starat se o děti, o domácnost nebo vůbec jakkoli fungovat. Vaše tělo i Vaše mysl reaguje na stres a potřebuje se s tím vypořádat. Dovolte si být chvilku „NE-mocní“. Nebojte se ukázat světu, že i Vy jste jen člověk. Každý z nás má právo se občas zhroutit.

10. Nejšťastnější vzpomínky…

Začněte si vybavovat situace, kdy jste byli ve svém životě nejšťastnější. Uvědomte si zároveň proč. Snažte se takových vzpomínek vybavit si co nejvíce a pokud je to možné, dělejte to samé, co jste dělali v těch vzpomínkách.

A na závěr pamatujte: „Co vás nezabije, to vás posílí …“