Jaro, pyly, alergie?...

Blíží se nám období, kdy většina lidí začíná kýchat, smrkat nebo slzet. Někteří mají oteklé oči, jiní kýchají, smrkají, někteří mají vyrážku na rukou. Každému jeho tělo reaguje jinak. Otázkou však zůstává, na CO konkrétně, jsou lidé alergičtí?

Lékaři tvrdí, že na pyly, někdo na prach, jiní na zvířecí srst, roztoče, lepek….Je hodně věcí, na které můžete být alergičtí…..

Tento článek mě podnítila napsat jedna paní, která se na sociální síti zmínila, že je sice alergická na lepek, ale pouze na rohlíky, ostatní výrobky z bílé mouky jí nevadí. Proto bych se ráda v tomto článku zmínila o tom, co je to vlastně alergie, jak vzniká, proč jí lidé trpí a zda jsou opravdu věci, na které jsou lidé alergičtí nebo je to jen psychosomatická záležitost?

Protože vždy je nejlepší příklad, začnu jím…

Jedna paní ke mně přišla s holčičkou, která trpěla od narození atopickým ekzémem. Bylo to hodně ošklivé, měla ho po celých rukou i na tělíčku a byl velmi intenzivní. Atopický ekzém vyjadřuje něco, co v sobě člověk hodně dlouho dusí a nechce to pustit ven. Tedy ať už říct nahlas nebo si to přiznat. Je to nějaká záležitost, která se doslova dere ven na povrch kůží.                  

… Když jsme pracovali a vytestovali věk příčiny, tedy věk, kdy její atopický ekzém vznikl, došli jsme do období, kdy jako asi půlroční dítko byla s maminkou navštívit tatínka, ze kterého nejen že nebyla příliš nadšená (nestýkali se), ale dokonce se ho bála a byla svědkem toho, jak tatínek ponižuje maminku (křičel na ní). Od této návštěvy si vytvořila doslova „alergii“ na tatínka a bohužel i vesměs na muže v domácnosti.

Maminka žila s přítelem. Když se hádali, objevil se atopický ekzém a k tomu se vždy přidala zácpa (dusí v sobě). Jelikož holčička nevěděla, co s tím, jak tuto záležitost vykomunikovat, držela ji stále jakoby pod pokličkou, dusila ten strach a hněv v sobě. Poté, co jsme udělali nějaké korekce, atopický ekzém zmizel již po první návštěvě. Občas se ještě, prý jen malinko, objeví v záhybech ruky, ale věřím, že to dořešíme, neboť se objevuje stále ve stejném období. (shodou náhod, měsíc před jejími narozeninami….).

Stejné je to s běžnými alergiemi. Vadí Vám pyly, květiny, krásně rozkvetlá louka? Přemýšlejte, však ona Vám ta květena nikdy neublížila J. Nestalo se spíš něco ve Vašem životě, co by Vám způsobovalo vnitřní emocionální bolest a co se stalo právě v období, kdy vše tak nádherně kvetlo?

Máte snad alergii na zvířata? Které z nich konkrétně? Nebo zvířecí srst? Co chlupatého Vám kdy ublížilo? Víte o tom, že můžete mít i alergii na lidi? Myslíte, že je to vtip? Ne, není. Opravdu si můžete vytvořit alergii na určitého člověka či typ lidí a kdykoli je potkáte, můžete slzet, smrkat nebo se Vám po chvíli objeví alergická vyrážka. Stačí vysledovat, kdy se Vám objevuje, jak často, v jakém období či jakém prostředí, co STEJNÉHO se v tu dobu děje? Potkáváte toho samého člověka, nebo ten samý typ lidí? Koho Vám připomínají? Je to někdo, kdo Vám ve Vašem životě ublížil?  Nebo vždy, když se objeví alergie, jste někde, kde je vždy hodně prachu? Co se stalo ve Vašem životě bolestného, když se někde zrovna hodně prášilo?  Jste si jisti, že máte alergii na roztoče nebo se zrovna vyskytovali v babiččiných peřinách, které tak příšerně škrábali, byli těžké a vy jste se zrovna tu noc pod těmi peřinami schovávali před bubáky? ….

Věřte mi, je hodně věcí, které Vám mohou způsobovat alergii. Ale nejhorší alergie na světě, je mít alergii sám na sebe.