Domněnky - zabiják vztahů

Víte, kolik domněnek si lidé denně vytvářejí? Nespočetně. A ani raději nechtějte vědět, kolik. Lidé si vytvářejí domněnky stále a za všech okolností. Ale proč se neřídí fakty? Proč si vůbec domněnky vytvářejí? Dle mého úsudku je to proto, že je to naučené. Jsme zvyklí domnívat se, že…….. Místo abychom si ověřovali fakta. Svět by byl rázem jednodušší. Domněnky jsou totiž, jak já říkám, zabijákem všeho, včetně vztahů.

Když lidé vidí chudě oděného člověka, hned se domnívají, že ten člověk nemá peníze. Myslím, že to také hodně souvisí se souzením druhých. Kdyby lidé nesoudili, možná by si také přestali vytvářet různé domněnky.

Proč ale domněnky zabíjí vztahy?

Je to velice jednoduché. Lidé se domnívají a posuzují i ve vlastních vztazích. Když s někým partner nemluví, vytvoří si dotyčný hned domněnku, že se s ním nechce bavit a nebo ještě hůř, že nemá zájem. Dotyčný si začne vytvářet různé domněnky – tedy domnívá se, že…….. partner už o něj nemá zájem, že má někoho jiného, že mu nestojí za upřímnost …. atd. A tímto se takový „domněnkář“ dopracuje až ke konci vztahu, kdy své drahé polovičce prostě oznámí, že je konec a odejde. A to vše ….úplně zbytečně. Vše je totiž o KOMUNIKACI ! Kdyby si dotyčný zjišťoval fakta, zjistil by, že jeho partner měl problémy v práci a nevěděl si s problémem rady a také nechtěl tím svou polovičku zatěžovat.

Můžeme tedy říct, že domněnky si lidé vytváří z nedostatečné schopnosti KOMUNIKACE.

Kdyby byli totiž schopni si vše vykomunikovat, vyptat se na FAKTA, nemuseli by si vytvářet domněnky. A z domněnek, jak všichni víme, vznikají POMLUVY.

Mám známého, který má miliony na svém kontě. Je to skromný člověk, který nikdy neměl potřebu se povyšovat na druhé, ani neměl potřebu své bohatství ukazovat. A dle toho se také chová. Nepamatuji se, že bych ho kdy viděla v drahém autě či značkovém oblečení, ba naopak. Věřím, že mnoho lidí se i domnívá, že ten člověk nemá ani na nové boty. Jak moc se však tito lidé mýlí…..

Nesuďte druhé……

Kdysi mi jedna paní řekla, že jsem „zapšklá“. A měla pravdu. To, co v tu dobu ze mě vyzařovalo, byl hluboký smutek. Na některé lidi to však působí jako arogance, že s nimi nechceme sdílet radost nebo dokonce nemáme zájem se s nimi bavit. Přestaňte si vytvářet domněnky, obzvlášť na základě vlastní uraženosti. Když s Vámi někdo není sdílný, neznamená to nutně, že je arogantní nebo zapšklý. Možná jen má vnitřní bolest, kterou zase nebudete chtít sdílet Vy.

Mimochodem, věděli jste, že jsem vegetarián? Ano, i lidé s nadváhou mohou být vegetariány. J A proto, až mě uvidíte opět s plnou taškou zeleniny - ne, nenasadila jsem žádnou dietu. Je to moje hlavní strava. Ano, jsem takový ten králíček, co miluje zeleninové saláty, zeleninu a ovoce celkově.

OTESTUJTE SE:

Co byste si mysleli o tom, když proti Vám jde muž, který má svetr naruby?

DOMNĚNKY vs. FAKTA

………………………………………………………………………..

DOMNĚNKY:

Je to nevyrovnaný člověk? Člověk, který je zmatený? Nechápete, jak mohl takto vyjít do ulic?

………………………………………………………………………..

FAKTA: Je to hrdý otec dvou dětí, který je ráno stihl vypravit do školy, udělat svačiny a bohužel v tom shonu si nevšiml, že má svetr naruby. Večer se tomu společně s dětmi zasmějí…..

My nemůžeme znát pravdu o druhých a proto si žádnou „pravdu“ nevytvářejme svými domněnkami. Radši si počkejme na fakta nebo se zeptejme. Kdybychom toho muže upozornili, že má svetr naruby, pravdu bychom se dozvěděli. Rád by s námi sdílel, co se mu ráno vše přihodilo.

Kolik domněnek si vytváříte ve svém životě Vy?